[Review] Asphalt 3D | Nintendo 3DS

Spel: Asphalt 3D
Systeem: Nintendo 3DS
Jaar uitgebracht:
2011

Asphalt 3D van Gameloft is een race spel wat veel gamers al zullen kennen. Er zijn al veel delen op veel verschillende systemen uitgebracht. De crashes in deze versie van Asphalt slaan werkelijk nergens op.

GRAPHICS
Het eerste wat opvalt is dat de auto niet echt op de weg rijdt, maar er vlak boven. Het lijkt wel alsof de auto zweeft boven het wegdek. Ook de slip sporen liggen boven het wegdek.
Ook een slecht uitgewerkt punt zijn de crashes. Je kunt auto’s tegen de zijkant duwen zodat ze crashen. Ook met je nitro kun je een auto gewoon aanraken zodat deze crasht. Het ziet er niet uit. Als een auto van jou een beuk krijgt om te crashen zie je auto’s half in de weg verdwijnen, over railing stuiteren tegen een onzichtbare muur zodat ze weer op de weg kunnen komen.
Ik krijg hier het E.A. syndroom idee. Een spel wat zo snel mogelijk af moest om op de plank te liggen en verkocht te worden bij de launch van de 3DS. Deze manier van werken hanteert E.A. al geruime tijd. Kwantiteit boven kwaliteit.
De map op het onderste scherm hapert continue. Heel irritant is het niet, maar het valt wel erg op.

BESTURING
Is dit dan ook een spel wat niet leuk is om te spelen? Nou nee, niet als je het spel kunt kopen voor ongeveer 15 euro (Amazon Engeland). Helaas ligt het spel in Nederlands, bijvoorbeeld Free Record Shop, nog voor 40 euro in de schappen.
Het speelt best goed, uiteraard moet je wel even wennen aan de besturing en moet je niet met een noodgang een scherpe bocht opzoeken maar als je een beetje vooruit kijkt op de kaart kun je precies kijken waar je wanneer de nitro’s het best kunt inzetten.
Je kunt de auto besturen met de vierpuntsdruktoets of met de “pook” op de Nintendo 3DS. Zelf ben ik een voorstander van de knoppen links en rechts bij dit spel. Tikje op de rem en sturen door de bochten zorgt er voor dat je gaat driften en hoe langer je drift hoe meer je balk bovenin gevuld wordt. Mocht je willen stoppen met driften druk je nogmaals op de rem knop en ben je weer perfect gecenterd. Je auto kijkt weer recht vooruit. Handig, maar dit heb ik nog nooit eerder gezien. Als de balk bovenin vol is kun je deze gebruiken en ga je vol gas, zo’n 250 km/h. Helaas is ook de snelheid niet goed uitgewerkt. Soms ga je maximale snelheid en heb je het idee dat je niet vooruit komt.
Zo heb je een level in Aspen waar je over daken heen kunt springen. Het maakt niet uit hoe slecht je stuurt, de onzichtbare muur houdt je op de baan…

ACHIEVEMENTS
In het spel zitten extra elementen, challenges. Zo moet je bijvoorbeeld met meer dan 2 seconden winnen in een race, je rem niet gebruiken, repair iconen niet pakken, niet crashen en geen verkeer raken. Al deze acties krijg je te zien voor een race en leveren je extra geld en XP op als je een challenge haalt. Naas challenges zijn er in-game achievements. Zoals je misschien wel weet, de Nintendo 3DS heeft geen eigen trophy of achievement systeem zoals op de Playstation 3 en XBOX 360. Spelmakers willen dus wel eens dit soort elementen toevoegen om je een langere speeltijd te geven en meer uitdaging dan alleen maar eerste worden en klaar.

STREETPASS
Asphallt 3D ondersteunt Streetpass. Je kunt rewards krijgen als je je streetpass aan hebt staan en met mensen je gegevens uitwisselt. Zo krijg je voor 1 speler tegenkomen $1,000 en het maximale: 5,000 spelers: WOW!!!
Je krijgt een global leaderboard waar je naam in komt te staan en waar meer namen in moeten komen hoe meer mensen je tegenkomt. Ook kun je per level zien wie de snelste tijd heeft gehaald van de mensen die je bent tegengekomen. Vooralsnog ben ik nog niemand tegen gekomen die dit spel ook speelt. Misschien geeft ook dat wel iets aan.
Er is geen optie om je PlayCoins voor iets in te wisselen bij dit spel. Wel jammer, Wat moet je na StreetQuest en al die puzzels nog met je PlayCoins? Meer poppetjes op een flessendop kopen in Street Fighter IV?

VERKEER
Het verkeer dat op je af rijdt is echt niet te harden. Dan ga je mer 250km/h door de bocht en moet je ook nog opletten dat er niet een of andere mini van op je af komt want als je crasht dan lig je meteen achteraan. Echt ongelooflijk langzaam gaat het nadat je weer op je banden gezet bent. Het kost je ook nog eens een bak met geld als je tegen tegemoetkomend verkeer aan rijdt.
Het verkeer wat je met je mee rijdt, dan kun je lekker rossen. Krijg je geld voor, maar je remt er wel van af. Niet echt handig dus.

Al met al, je geld eigenlijk niet waard. Jammer, had een leuk spel kunnen zijn. Alle foutjes die er in zitten zijn niet al te groot maar het zijn er zo veel dat de lol wel een beetje uit het spel wordt gehaald door al die kleine foutjes.

OORDEEL
+ 3D is leuk, maar niet echt super.
+ Simpele besturing, goed speelbaar.
+ Niet te makkelijk.

– Auto’s en slipsporen zweven boven het wegdek.
– Crashes zijn extreem slecht uitgewerkt.
– Alleen ad-hoc multiplayer, niet via internet.
– Tegemoetkomend verkeer.
Asphalt 6 Adrenaline op de Sony Ericsson XPERIA Play was leuker om te spelen.

Meer info.

Greetz, Wouter Lugtenaar