PS Vita eerste waarnemingen

Zo, nu een week is ei uit, de Playstation Vita. Vijf spellen heb ik en de zesde komt van Vodafone en kostte me 20 euro opwaarderen op de simkaart die geleverd wordt bij de 3G versie van de PS Vita.
Nu is het zes dagen later en heb ik nog steeds geen download code ontvangen van Vodafone. Die schijn je te krijgen als SMS op je PS Vita. We gaan het meemaken, hoop ik, het schijnt namelijk maximaal zeven WERKdagen te duren. Ik dacht dagen en morgen zou de code dus mogelijk verschijnen.

Hier een paar korte stukjes over de spellen en wat ik goed/niet goed vindt:

ModNation Racers RoadTrip:
Dit is exacte hetzelfde racegevoel als op de PS3. Je hebt wat nieuwe wapens, je moet uiteraard elkaar neerknallen enz enz. Dat zit allemaal wel goed. De single player “campaign” is snel uitgespeeld, maar als je alle onderdelen wilt halen ben je wel even zoet. Er zit niet echt een verhaal in, je gaat net als bij Mario Kart gewoon een paar races in een toernooi doen en als je eerste bent kun je weer verder. Hier ga ik niet verder op in, dit zit prima in elkaar.
Waar ik wel op wil ingaan is de Multiplayer. Dit zit er als enige spel in. Van de vijf spellen die ik nu voor de Vita heb is dit het enige spel waarbij je direct tegen elkaar kunt spelen via Wifi. Er zit geen online play in. Je kunt “cadeau’s” krijgen met Near. Cadeau’s bestaan uit extra kart onderdelen en spullen voor je poppetjes.
Het multiplayer via Wifi is een kwestie van aanzetten, zeggen dat je Wifi wilt gebruiken (als die uit staat), Host of Join, wachten tot iedereen in de lobby zit en starten maar.
Jammer hiervan is dat je helemaal naar het beginscherm wordt gedropped wanneer je weer terug komt na de race. Geen retry of wat dan ook, damn dat is irritant. Weer al die beroerde menu’s door. Maar goed, wie weet wordt ook dit bijgewerkt in een nieuwere versie.
Mogelijk komt er nog een online play, maar dit zit er (nu nog) niet in omdat op de PSP versie minder dan 10% gebruikt maakte van deze optie. Dit is volgende de website 4gamers.be.

Uncharted Golden Abyss:
Ontzetten vet spel. Echt een waardige handheld versie van een heel tof spel op z’n grote broer. Maar ook hier wordt weer alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk alle nieuwe features te laten zien van de Vita. Vegen over je scherm om het menu te besturen! Verdorie, waarom niet gewoon met je pijltjestoetsen AARGH! Vegen om potten, pannen, schepjes en helmen enz schoon te maken, vegen om klappen te ontwijken, vegen om een granaat op een bepaalde plek te krijgen, vegen om iemand via je handen omhoog te laten klimmen. Je veegt wat af in dit spel.
Maar ook de achterkant, genaamd het touchpad, krijgt zijn deel. Je kunt je voorwerpen draaien met de achterkant en je fotocamera zoomen. Dit vind ik trouwens wel leuk gedaan.
De camera wordt gebruikt om iets “tegen het licht” te houden.
Je kunt zo’n beetje alles doen met het touch-gebeuren op de PS Vita. Gelukkig kan je bijna alles ook regelen met je gewone knoppen.

Super Stardust Delta:
Een superspel. Net zo leuk, misschien wel leuker, dan de PS3 versie. Je hebt allereerst maar twee wapens, ijs en vuur. De steenfunctie is eruit gesloopt. Er zitten leuke minigames in. Het spel speelt net zo goed als de PS3 versie. Heerlijk.
De scores van je vrienden komen netjes in het lijstje van het betreffende onderdeel te staan. Ook hier worden uiteraard de functies van de Vita gebruikt, het mooiste is nog dat je er voor kunt kiezen om ze te gebruiken. Je kunt ook voor standaard controls kiezen. Kudo’s voor Housemarque. En met de korting die ik bij het pre-paid pakket gekregen heb hoefde ik voor dit spel maar drie euro te betalen.

MotorStorm RC:
Een spel die geen multiplayer Wifi ondersteund. Waarom niet? Het spel is er perfect voor. Maar goed, je kunt alleen maar je tijden op het scorebord zetten en downloaden en je vrienden als “ghost” binnenharen via het internet en dan zie je die voorbij komen als … pijl. Maar goed, het is zeker een tof spel en ontzettend leuk om te spelen.
Het leuke is dat je de PS3 versie erbij krijgt en dan kun je met je Vita tegen je PS3 spelen op de bank.

Dit lijstje zal ik later nog uitbreiden.

Voor nu, tijd om te gamen op de Vita, de 3DS ligt al bijna alleen maar in de kast. Nintendo geeft op de reclames aan: “We’ve got the games” maar ik ben iemand die toch niet echt op die games zit te wachten. Ja, er zitten leuke spellen tussen, maar ik denk dat de Vita, net als de PS3 verre weg de Nintendo consoles die ik heb gaan inhalen qua tijd.

Groeten,
Wouter